Ponedjeljak, 6. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

667

OPORAVLJENI

44

UMRLI

26
Preuzmite sliku

Načelnik ginekologije otimao djecu širom Srbije: Ponudio je strancima bebu i dokumenta

Udruženje nestalih beba Beograda podnijelo je dvije krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv članova organizovane kriminalne grupe sastavljene od ljekara i državnih službenika, na čijem čelu je jedan ginekolog, zbog trgovine ljudima.

U interesu istrage ne mogu da kažem o kom gradu u Srbiji je riječ, niti da navedem imena prijavljenih, ali to su dovoljni dokazi da krađa beba i dalje postoji, rekla je Milena Janković, predsjednica ovog Udruženja, prenosi Alo.rs.

Kako je potvrdila nakon konferencije za novinare, organizovane povodom predloga tzv. Zakona o nestalim bebama, prije dvije nedjelje njenom udruženju javio se mlađi čovjek.

– On je bio u društvu dvadesetak ljudi kada je jedan od okupljenih ispričao kako je sa ljekarom, nekadašnjim načelnikom ginekologije u tom mjestu, koji sada ima privatnu ordinaciju, dogovarao kupovinu novorođenčeta. Čovjek živi u inostranstvu. Ljekar je ponudio da nabavi bebu i obezbjedi dokumenta, da bi novi “roditelj” mogao legalno da je izvede iz zemlje. Na pitanje koliko to košta, ginekolog mu je rekao: “Prethodni klijent mi je kupio auto.” Ispred ordinacije je stajao automobil vrijedan oko 50.000 eura – rekla je Janković.

Tužilaštvu za organizovani kriminal podnijeli su krivičnu prijavu i pismenu izjavu ovog čovjeka, koji je raspoložen da svjedoči.

Prema riječima Jankovićeve, njeno udruženje podnijelo je i desetak krivičnih prijava višim tužilaštvima protiv konkretnih porodica, za koje, kako kažu, imaju dokaze da su kupili djecu.

– Podnijeli smo prijavu i slovenačkom tužilaštvu, pa je ljubljanska policija sprovela istragu protiv jednog bračnog para, a u istragu su se uključili i srpski organi gonjenja. Riječ je o paru iz Slovenije, koji je 1986. godine stupio preko beogradskog centra za socijalni rad u kontakt sa prištinskim centrom, radi kupovine bebe. Otputovali su na Kosovo i tamo im je u porodilištu u Prištini obezbjeđena djevojčica. Rečeno im je da je majka studentkinja ostavila dijete – kaže Janković.

Navodno su dva-tri dana proveli u jednom hotelu, u kom su inače odsjedali budući roditelji koji su na Kosovu kupovali svoje “nasljednike”, dok su sačekali papire. Djevojčica je sa falsifikovanom dokumentacijom da je rođena u Sloveniji i da su joj to biološki roditelji, odvedena u Ljubljanu. Roditelji su slovenačkim organima, prema riječima Jankovićeve, priznali sve.

Četiri roditeljska udruženja organizovala su skup na kome su javnost upoznali sa primjedbama na prijedlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Srbije, “Beogradska grupa” i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda tražili su da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure i da se formira nova radna grupa, koja će sačiniti nov prijedlog kojim će roditelji biti zadovoljni.

Ukoliko se Zakon o nestalim bebama ne povuče iz skupštinske procedure, roditelji će, kako tvrde, blokadom skupštine spriječiti glasanje. Najveća zamjerka im je to što zakon nudi naknade do 10.000 eura, a ne istinu o sudbini njihove djece. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,