Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na ovom otoku na Jadranu turista je skoro isto kao i prošlog ljeta

Preuzmite sliku

Sasvim drukčija sezona od proteklih ima, za sada, i svog pobjednika.

S gotovo 80% prošlogodišnjeg broja turista u dosadašnjem dijelu jula hrvatska najposjećenija destinacija – otok Vir. Ondje je, narpimjer, njemačkih turista čak trideset posto više nego lani, javlja HRT.

Poljubac, uprkos koronavirusu. Jedan mladi par iz Njemačke na otoku Viru osjeća se sigurno. Iako primjećuju da su mjere u Njemačkoj rigoroznije i podržavaju ih.

“Mislim da bismo trebali ostati zaštićeni cijelo vrijeme jer sada su zaista loša vremena, sve to vezano za zarazu”, govori Rustan, turist iz Njemačke.

Među brojnijim gostima na Viru već su, tradicionalno i Česi koji otok nisu zaboravili ni tijekom pandemije. Za svaki slučaj maska je spremljena u torbici.

“Imamo maske, naravno. Ako idemo u trgovinu, upotrebljavamo ih”, naglašava Petr Nemec, turist iz Češke.

Na plažama nema gužvi kao prijašnjih godina, ali od ljetnih se radosti ne odustaje. Ležaljke na preporučenoj udaljenosti. Ipak u dosadašnjem dijelu jula Vir ima najviše noćenja na Jadranu.

“Bilježimo na današnji dan, već smo daleko prešli 500.000 noćenja, što je 20 posto istina manje nego lani, ali još uvijek je ta brojka jako impozantna”, govori Srđan Iverić, direktor TZ-a Vir.

“Mi smo i prošle godine bili druga destinacija u Hrvatskoj u cijelom julu što se tiče noćenja”, rekao je.

Zanimljivo, Nijemaca je na Viru ovo ljeto više nego lani, i to nekih 30 posto.

No na Viru zasad nema otkazivanja. Otok koji je prijašnjih godina bio pun kao šipak, sa svakodnevnim feštama, ove je sezone usporio tempo iz opravdanih razloga. Uprkos tome, i dalje je broj jedan na Jadranu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,