Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladići u Zagrebu lagali da grade zgradu i prodavali stanove, prevarili troje ljudi

Preuzmite sliku

Dva mladića iz Zagreba varala su ljude tako što su im govorili da prodaju stanove iako nikakvih stanova nije bilo. Oni su u oglasniku objavili da prodaju stanove u zgradi koja se tek gradi, a javljali su im se zainteresirani kupci.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom i 21-godišnjakom zbog sumnje da su zajedno počinili kaznena djela „Prevara“ dok je 20-godišnjak sam počinio i kazneno djelo ‘Krivotvorenje isprave'”, piše policija u današnjem priopćenju.

Onda su objavili što se dogodilo.

“Sumnja se da su osumnjičeni, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, isplanirali zajedničko počinjenje kaznenih djela prevare. Naime, s namjerom dovođenja oštećenih osoba u zabludu osumnjičeni je 20-godišnjak, kao osnivač i direktor trgovačkog društva iz Zagreba, 20. jula 2021. godine na internet stranici predao oglas kojim je oglasio da njegovo trgovačko društvo prodaje stanove u još neizgrađenoj stambenoj zgradi”, piše policija.

Potpisivali i ugovore

“Na takav oglas u narednim danima javili su se zainteresirani kupci, oštećeni 59-godišnjak, 26-godišnjak i 44-godišnjakinja, a osumnjičeni im je tada lažno predočio da je dovršena izrada projektne i druge potrebne dokumentacije kao i zaključen ugovor s izvođačem građevinskih radova, što su osumnjičeni potkrijepili i lažnom činjenicom da je upravo osumnjičeni 21-godišnjak i glavni inženjer gradilišta za navedeni projekt izgradnje stambene zgrade”, piše policija.

Prevara je išla toliko daleko da su s oštećenim ljudima potpisali predugovore.

“U narednim mjesecima, u ime svog trgovačkog društva, osumnjičeni je 20-godišnjak s oštećenima zaključio predugovore o prodaji stanova veličine između 40 i 45 m2”, piše policija.

Jedan uhapšen, za drugim se traga

“Ne sumnjajući u istinitost njihovih navoda, oštećeni su tokom naredna dva mjeseca, na ime predujma na račun trgovačkog društva osumnjičenog 20-godišnjaka uplatili različite novčane iznose. Znajući da nemaju namjeru započeti gradnju stambene zgrade, osumnjičeni su i dalje održavali oštećene u zabludi, a jedan od načina da to održe bila je i krivotvorena dokumentacija koju je osumnjičeni 20-godišnjak tokom jula predočio oštećenom 59-godišnjaku, a sve kako bi umanjio sumnju prevarene osobe te zajedno s 21-godišnjakom stekao protupravnu imovinsku korist”, dodaju.

Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 630.000 kuna (165.000 KM).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog 20-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće su dostavili nadležnom državnom tužilaštvu. Za osumnjičenim 21-godišnjakom intenzivno se traga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,