Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozan slučaj u Hrvatskoj: Još se ne zna ko je žena pronađena prije devet dana

Preuzmite sliku

Policija u Hrvatskoj još uvijek utvrđuje okolnosti događaja na Krku u kojem je pronađena unesrećena žena koja se ne sjeća svog identiteta.

Iz Policijske uprave navode da su pronađenu ženu evidentirali kao osobu trenutno neutvrđenog identiteta. Ono što se dosad zna jest da žena govori engleski, ne sjeća se svog identiteta i trenutno je u bolnici. Istraga o njezinom identitetu još uvijek je u toku.

Index je kontaktirao PU primorsko-goransku za više detalja. Ono što su im rekli jest da su zaprimili veliki broj poziva, što iz Hrvatske, što iz inostranstva , o ženi koja je pronađena. Sada je na redu provjera svih informacija koje su dobili, a s obzirom na to da ih je puno, to će potrajati još neko vrijeme.

Policija je upitana i koja je procedura u ovakvim slučajevima. Kazali su da se njezin otisak prsta nije podudarao ni s jednim iz baze dostupne hrvatskoj policiji.

Kako saznaje RTL Potraga, na obali, na mjestu koje je dosta udaljeno od mjesta gdje je žena nađena, policija je pronašla njen ruksak.

Međutim, sadržaj ruksaka nije istražiteljima pružio željene informacije o njenom identitetu. Uz sprej za komarce i još neke sitnice koje bi svaki turist ponio sa sobom na izlet, u ruksaku je pronađen i novčanik, ali bez dokumenata i bez novca. Riječ je o važnom detalju jer je neobično da u novčaniku nije bilo ničega.

Slučaj pronađene žene koja se ne sjeća svog identiteta komentarisao je kriminalist Željko Cvrtila.

“Prva stvar, koja je i logična, a nameće se u ovoj situaciji, provjera je otiska prsta. Kako ovo sve traje već nekoliko dana, očito nije pronađen podudarni otisak u bazi hrvatske policije. Sada je na policiji da uspostavi vezu s državama govornog područja jezika kojim žena govori. Kako je to engleski, trebalo bi angažirati stručnjake da probaju suziti izbor tih zemalja, što znači pokušati vidjeti kojim specifičnim naglaskom govori”, kazao je pa dodao:

“Koliko ja znam, na nivou Evropske unije ne postoji centralna baza otisaka prstiju tako da bi ovo moglo potrajati još neko vrijeme. Prvo, dok se ne pronađe zemlja iz koje žena dolazi, dok policija ne uspostavi kontakt s policijom te države itd. Također, ovo traje već neko vrijeme jer u ovakvim slučajevima zaista ima dosta posla. Provjeravaju se okolnosti događaja, provjerava se je li amnezija odglumljena ili je stvarna, provjeravaju se obližnji hoteli, trgovine i slične stvari gdje bi se moglo nešto saznati. Je li bila bukirana u nekom hotelu, gdje je pronađena, u kakvom stanju itd”. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,