Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministar vanjskih poslova Hrvatske: Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH

Preuzmite sliku

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorirstičkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

“Predsjednica je to demantovala. Mi stojimo iza toga”, rekao je u četvrtak novi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

“S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno”, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska “odgovorna evropska zemlja kojoj je svakako stalo do evropske perspektive BiH” i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

“U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti”, rekao je Grlić Radman.

“BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana – dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda”, rekao je i zaključio kako se “mora graditi dijalog”, prenosi Hina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,