Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Međunarodna potjernica za bivšim funkcionerom Svetozarom Marovićem

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica raspisao je međunarodnu potjernicu za Svetozarom Marovićem, bivšim visokim funkcinerom vladajućeg DPS, jer se nije odazvao na poziv za izdržavanje tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne.

Naredbi za izdavanje pojerniice prethodila je naredba za prinudno privođenje, jer se on već duže nalazi na liječenju u Beogradu.

“Naredba je izdana radi pronalaska i dovođenja osuđenog Svetozara Marovića na izdržavanje izrečene mu jedinstvene kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija – Spuž, po pravomoćnoj presudi Višeg suda u Podgorici zbog počinjenih kaznenih djela: dva produžena kaznena djela zlouporaba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organiziran način i produženog kaznnog djela izvršenog na organiziran način “, priopćio je ranije predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, javlja Tanjug.

U rješenju predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića piše da Marović nije toliko bolestan da ne može izdržavati zatvorsku kaznu.

Osim na zatvor, Marović je sporazumnim priznanjem krivnje pristao i da državi vrati oko miloun eura i uplati sto hiljadaa eura novčane kazne.

Marović je priznao Tužiteljstvu da je bio na čelu kriminalne skupine koja je u projektima “Jaz”, “TC Plaza”, “Kopirajt”, “Krapina”, “VTE”, “Bulevar” i “Prijevor” nanijela višemilionsku štetu općinskom budžetu.Na početku istrage kategorično je negirao krivnju, ali je nakon nekog vremena prihvatio navode Tužiteljstva da je bio vođa kriminalne skupine koju su činili bivši čelnici općine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanijela višemilionsku štetu općinskom budžetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje