Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Maturant iz Hrvatske poginuo na ekskurziji, pokušao izvesti “parkour trik”

Preuzmite sliku

Nastavlja se istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole Mate Balote koji je poginuo na maturalnom putovanju u Pragu.

Objavljen je službeni izvještaj o tome šta se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. spratu noćnog kluba u središtu Praga, a porodicama, učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, piše N1.

Objavljeno je službeno izvješće o tome što se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. katu noćnog kluba u središtu Praga.

“Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerojatnije je htio izvesti ‘parkour trik’. Rad se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Nažalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor”, izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov za HRT.

Dodala je kako će obdukcija biti vrlo brzo gotova, budući da se radi o nesretnom slučaju te da će od sutra biti moguće organizovati povratak tijela mladića u Hrvatsku.

Učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi. Poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva.

Najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragediji, a zatim s razredom koji je učenik pohađao. Organizuju se i posebni roditeljski sastanci.

Šta je parkour?

Parkour je opasna vještina kojom osoba na kreativne načine pokušava proći ili preskočiti razne prepreke u gradu.

Više o tome i koliko vještina može biti opasna ako se ne izvodi pravilno možete pogledati u videu. Naravno, ništa od ovog nemojte pokušavati sami.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,