Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kraj agonije za bračni par iz Zagreba: Predao se policiji nakon što je 12 godina iznuđivao supružnike

Preuzmite sliku

Zagrebačka policija uhapsila je 51-godišnjeg muškarca za kojim je tragala od kraja prošle godine zbog sumnje da je 12 godina iznuđivao supružnike, što je uključivalo fizičko i psihičko nasilje te prijetnju ubistvom i ozljeđivanjem njihove djece.

Osumnjičeni muškarac u utorak je predan pritvorskom nadzorniku, kratko su u srijedu potvrdili Hini iz zagrebačke policije.

Policija je lani, 29. decembra objavila da je prekinula višegodišnje iznuđivanje na štetu supružnika u dobi od 62 i 49 godina koje su iznuđivala dvojica muškaraca stara 51 i 67 godina.

Stariji muškarac tada je bio priveden ranije dok je za mlađim bila pokrenuta potraga.

Policija je tada utvrdila da je mlađi osumnjičenik od 2006. primjenom sile i prijetnjama prema oštećenima i njihovoj djeci na osnovu nepostojećeg duga u više navrata pribavio više od 200 hiljada eura. Policija tog osumnjičenika tereti da je 12 godina sistemski maltretirao bračni par, primjenjujući fizičko nasilje i metode psiholoških pritisaka, prijeteći ubistvom te ozljeđivanjem djece.

Oštećenog je pritom često prisiljavao da dolazi u njegov stan u Zagrebu gdje mu je također prijetio vatrenim i hladnim oružjem, a sve kako bi ga natjerao da mu svaki mjesec daje novac.

Također ga je prisilio da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura te ga je potom tužio radi neisplate duga. Osumnjičeni mu je pritom prijetio da će nauditi njegovoj djeci koja su boravila izvan Hrvatske, šaljući slike iz mjesta njihova boravka.

Svaki put prije održavanja sudskog ročišta osumnjičeni je nalagao oštećenom da se ne smije pojaviti na sudu kako ne bi utjecao na spor, ponovno mu prijeteći da će nauditi njegovoj djeci.

Osumnjičeni je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125 hiljada eura od svog supruga te da jamči isplatu prodajom zemljišta na Jadranu, u vlasništvu njezine obitelji.

Sredinom septembra, osumnjičeni je opet zaprijetivši oštećenom, zatražio da mu preda 4000 eura nakon čega je supruga oštećenog, prema uputama osumnjičenog 2000 eura predala drugoosumnjičenom 67-godišnjaku u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu.

Zbog sumnje u počinjenje iznude, zagrebačka policija je krajem prošle godine protiv dvojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

No, po pisanju Jutarnjeg lista, tužilaštvo nije tražilo određivanje istražnog zatvora protiv 67-godišnjaka, smatrajući da je njegovo sudjelovanje bilo minorno s obzirom da nije znao da je riječ o iznudi već je po zamolbi otišao preuzeti novac.

Muškarac koji je u iznudi imao glavnu ulogu po pisanju medija u ponedjeljak se poslijepodne u pratnji advokata predao policiji koja ga je odmah uhitila. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,