Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko će se u Hrvatskoj prvi vratiti na posao

Preuzmite sliku

Hrvatska se počinje kretati u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja pojedinih mjera – najavljeno je u petak.

Plan predloženih mjera za ponovno pokretanje ekonomije hrvatska vlada razmatraće iduće sedmice a on podrazumijeva nova pravila i upute za veliki dio preduzeća. Svako popuštanje biće u skladu s epidemiološkom situacijom i s njim ne treba brzati da se ne poništi sve ovo što je postignuto, upozoravaju u Hrvatskoj kao i u drugim evropskim zemljama koje su započele sa ublažavanjem mjera restrikcije.

Ko se prvi vraća na posao

Hrvatski mediji prenose da će se prvi na posao vratiti radnici iz županija koje imaju dobru epidemiološku situaciju, ali i oni čije su industrije ugroženije te im prijeti veći broj otkaza.

Večernji list kao moguće prve povratnike na posao spominje metaloprerađivače u Međimurju i zaposlenike poljoprivredno-prehrambenih pogona u Slavoniji.

Frizerski saloni vjerovatno će u Hrvatskoj još malo pričekati otvaranje, a kad i budu otvoreni, moći će primati mali broj ljudi uz obavezne mjere zaštite, kao što su puna zaštitna oprema i dezinfekcija sve opreme. Prvi će frizeraje otvoriti Danci, već u ponedjeljak, potom Austrijanci, te Nijemci.

Osigurati distancu

Što se tiče trgovina odjećom, prvi će se otvoriti dućani s dječjom opremom. U Italiji su otvoreni dućani s dječjom opremom i odjećom te knjižare, a u Hrvatskoj bi kriterij za otvaranje mogao biti i veličina dućana.

Prvi će na red doći oni u kojima je kontakt prodavača s kupcima sveden na minimum, a tek onda oni s intenzivnijim kontaktima.

Kada su u pitanju kafići i restorani, prvi će se otvoriti oni koji imaju terase i koji mogu osigurati veći razmak između stolova. Češka, tako, prvo otvara terase i vrtove pivnica, a potom i ostale ugostiteljske objekte od 25. maja.

Turizam čeka start

Večernji list takođe navodi i kako turistička industrija ove zemlje u niskom stavu čeka znak za start.

Do juna ne očekuju bitnije pomake pa se nadaju da će se uloviti nešto noćenja u drugom dijelu ljeta i tokom postsezone, a o gorem scenariju ne želi se ni misliti.

Ponajviše kako bi potaknuli domaće turiste da idu na ljetovanje na hrvatsku obalu, u hrvatskoj vladi razmatraju mogućnost da se cijena cestarine za ljetnih mjeseci smanji za od 10 do 20 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje