Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kakav je to avion nestao kod Slunja?

Preuzmite sliku

Danas je na slunjskom području nestao avion tipa Cessna koji je iz Splita poletio prema Njemačkoj. Na koordinate nestanka upućeni su policijski specijalci, interventna policija i HGSS, koji u potrazi za nestalim avionom koriste dron. Helikopter, naime, ne može poletjeti zbog loših vremenskih uslova.

Sportski avion je, piše Večernji list, nekoliko dana bio u Splitu – od 26. maja do danas. Radi se o povratnom letu tog aviona koji je, prema nezvaničnim informacijama registriran u Njemačkoj, natrag u Laichegn.

Avion proizveden 1979. godine

Cessna FR.182 Skylne RG registracijskih oznaka D-EGLF registrirana je u Njemačkoj, proizvedena je 1979. godine u pogonima francuske tvornice Reims Aviation.

Radi se o avionu iz kategorije generalne avijacije s četiri sjedišta i jednim motorom. Nestala Cessna registracijskih oznaka D-EGLF u vlasništvu je Air Sports Cluba Bayer Leverkusen e.V. koji ima sjedište u Zračnoj luci Kurtekotten u Leverkusen.

Na svojim web-stranicama u tom klubu navode da imaju 60-godišnju historiju letenja. Navode između ostalim i da je ​uz pilote jedrilica, odjel za motorno letenje, najveći odjel zračnih sportova kluba. Gotovo 100 aktivnih članova provede više od 1000 sati godišnje u šest zrakoplova u vlasništvu kluba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,