Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

I Ljubljana stavila Zagreb na “crvenu listu”, poziv Slovencima da napuste RH

Preuzmite sliku

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je da će vlada u četvrtak službeno Hrvatsku staviti na svoju “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država jer se ondje stanje dramatično pogoršalo i pozvao je slovenske turiste i vlasnike nekretnina u Hrvatskoj da se što prije vrate kući.

Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, ukoliko nakon povratka žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana moraju se vratiti najkasnije do kraja sedmice, kazao je Kacin.

Dodao je kako bi, ovisno o gužvi na graničnim prijelazima, rok eventualno mogao biti produžen do ponedjeljka.

Naglasivši da se stanje u Hrvatskoj “dramatično pogoršava”, Kacin je kazao da će Hrvatska s novim zarazama vjerovatno premašiti broj od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dvije sedmice, što je automatski kvalifikuje za slovensku crvenu listu.

Hrvatska ne kontroliše situaciju

Čak da Hrvatska potpuno zatvori noćne klubove koje slovenski epidemiolozi smatraju glavnim izvorom uvoza koronavirusa u Sloveniju, epidemiološka situacija u njoj ne bi se mogla popraviti “u dvije ili tri sedmice” da se sa crvene vrati na žutu ili zelenu listu, ocijenio je Kacin.

Realno, Hrvatska sada “ne kontroliše situaciju” i pojavit će se teškoće i u njenom zdravstvenom sistemu, utvrdio je.

Kacin slovenskim državljanima koji u Hrvatskoj imaju nekretninu ili jahtu preporučuje da vrijeme do kraja sedmice iskoriste kako bi pospremili stvari za zimu, iako dopušta mogućnost da bi za njih mogao vrijediti poseban režim, onakav kakav je nakon prvog vala epidemije bio dogovoren između dviju vlada. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje