Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatskoj prijeti turistički pad od 80 posto

U Hrvatskoj se ove godine zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 posto, ističe globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi “Horvat HTL International” Siniša Topalović.

– Virus ima snažan uticaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog saobraćaja između 25 i 35 posto. Mnogo snažniji padovi očekuju se na nivou evropskih država, među kojima je Hrvatska – ističe Topalović.

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone, što je uslovljeno internom zdravstvenom situacijom u zemlji, te još više ponašanjem drugih država važnih za hrvatski turizam, prenose hrvatski mediji.

– Ako se i u tim zemljama nastavi restriktivna politika vezana za putovanja u inostranstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu – navodi Toplavić.

Topalović smatra da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam podrške turističkom sektoru kako bi se sačuvala radna mjesta i vitalnost turističkih firmi.

S obzirom na to da se globalno očekuje proces oporavka duži od godinu dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati podršku države na period od 12 mjeseci, zaključuje Topalović, prenosi Srna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,