Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatsko tužilaštvo: Vozač je bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje autobusom

Preuzmite sliku

Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, izvijestili su iz Županijskog državnog tužilaštva u Slavonskom Brodu.

U saopćenju su naveli da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. jula oko 6:15 sati, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolovoznom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj i da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane, javila je Hina.

Autobus je izletio i prevrnuo se na desnu bočnu stranu, pri čemu je poginulo 10 osoba, 10 je povrijeđeno, a riječ je o teškim tjelesnim povredama ili teškim tjelesnim povredama opasnim po život.

52-godišnji vozač ispitan je u ponedjeljak u Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu, a tereti se da je počinio krivično djelo izazivanja saobraćajne nesreće u cestovnom prometu.

Državno tužilaštvo najavilo je da će sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu podnijeti prijedlog da se odredi istražni zatvor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje