Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Toplinski udar i visoke temperature do kraja sedmice

Preuzmite sliku

Vrućine koje će potrajati čitave sedmice i u dijelovima Hrvatske dosezati visokih 38 stepeni Celzijusa kulminirat će u četvrtak, najavljuju prognostičari te upozoravaju građane na mjere opreza, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira kako će se najviša dnevna temperatura danas kretati uglavnom od 31 do 36 stepeni. Najavljeno je kako će visoke temperature kulminirati u četvrtak kada će za cijelu Hrvatsku biti proglašen treći, velik stepen opasnosti zbog toplinskih valova, dok se za Zagreb i Osijek taj dan najavljuje najviši, četvrti, stepen vrlo visoke opasnosti.

DHMZ upozorava i na vrlo visok stepen UV indeksa koji će u većem dijelu zemlje danas iznositi osam, a u zaleđu središnjeg Jadrana devet, zbog čega se preporučuje izbjegavanje sunčanja bez krema s UV zaštitnim faktorom.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, upozorava Uprava civilne zaštite te donosi niz preporuka za izbjegavanje posljedica visokih temperatura na zdravlje građana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,