Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Stanje u turizmu se popravlja, ali sve će ovisiti o rezultatima u špici sezone

Hrvatska privredna komora (HGK) poručuje kako je trenutna situacija u turizmu puno bolja nego što je bila prije samo sedmicu-dvije.

U Hrvatskoj se trenutno odmara više od 40 hiljada gostiju, od čega 12 hiljada domaćih, zabilježeno je 90 hiljada prijava stranaca koji tek žele doći. Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi, Hrvatska bi mogla ostvariti i bolje rezultate nego što se procjenjuje, javlja Anadolu Agency (AA).

O turističkom prometu u ključnom ljetnom dijelu sezone će ovisiti hoće li i kakve mjere trebati za očuvanje radnih mjesta i oporavak turizma, zaključeno je na jučerašnjoj online konferenciji HGK ‘Putničke agencije i koronavirus: jučer, danas, sutra?’.

Osim o uticaju koronavirusa na poslovanje putničkih agencija, razgovaralo se o nizu aktualnih tema koje muče turističke radnike, saopćeno je iz HGK.

Niz pitanja se odnosio na mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta i naknadama za lipanj (4.000 kuna ili 533 eura) te hoće li biti produženja te mjere, a član Štaba civilne zaštite Robert Pende kazao je kako će se to bolje znati krajem ljeta, kao i za neke druge mjere.

“Što se tiče situacije na granicama, one su otvorene s većinom EU zemalja koja je u konačnici i naše najjače emitivno tržište, a za onim zemljama u kojima još postoje restrikcije tražit će se liberalizacija mjera“, naglasio je Pende.

“Očekujemo da se ta situacija riješi već za sedam dana kako bismo krenuli u ozbiljniju turističku sezonu“, poručio je, uz napomenu kako i građani iz trećih zemalja mogu ući u RH pod uslovom da imaju potvrdu o rezervaciji smještaja i nakon što su popunili cijeli obrazac preko aplikacije koja ubrzava postupak prijelaza granice za sve strane državljane.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je objasnio kako aplikacija nije uslov i obavezna, ali gosti će manje čekati na granicama.

“Kad se sve ispuni, prilikom očitavanja pasoša, sve se vidi što je uneseno preko aplikacije, a carinik može tražiti i dokaz o rezervaciji. Aplikacija je prilagođena i turističkim grupama”, rekao je Staničić.

„Hrvatska se, uprkos pandemiji, zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija“, rekao je Staničić. Dodao je kako se Hrvatska zadnjih godina pozicionirala i kao aviodestinacija, te da je najviše avio letova najavljeno za drugu polovinu juna i početak jula za aerodrome Split i Dubrovnik te Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku.

Smatra da će ponovno pokretanje vazdušnog saobraćaja pomoći hrvatskom turizmu i destinacijama, pogotovo Dubrovniku, koji je prilično ovisan o avio dolascima turista, ali i Splitu.

Odgovarajući na pitanja o Cro kartici i nedoumicama oko nje, Pende je rekao kako se po zadnjim informacijama u to uključilo sedam banaka te je naručeno prvih 40 hiljada kartica za početak jula te vjeruje da će se s tim krenuti.

“To je dugoročni projekt, u koji će se s vremenom uključivati više pružatelja usluga i bit će za više ‘vrsta’ zaposlenika, po novom uključujući i državne i javne službenike, a očekuje se da će u tome biti i privatni smještaj”, rekao je Staničić.

Problematika turističkog prijevoza autobusima također muči agencije, ali Pende, koji je i član stožera za civilnu zaštitu, najavljuje kako će inicirati temu preporuka i mjera za turistički prijevoz autobusima, jer preporuke nisu jasne, a već dolaze i strani autobusi, navodi se u priopćenju HGK.

Dodao je i kako se za koji dan mogu očekivati i preporuke HZJZ-a za kruzersku industriju i još neke neobrađene segmente turizma.

Konferenciju je pratilo više od 400 prijavljenih, a tijekom same konferencije zaprimljeno je više od stotinu pitanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,