Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska radi na vraćanju kraće vojne obuke

Preuzmite sliku

Ako imate obučenijeg vojnika, podoficira i oficira onda ste spremniji, rekao je državni sekretar Jakob.

Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) saopštilo je u srijedu da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državni sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Hrvatskom saboru da će model biti poznat u što skorijem roku.

Iz MORH-a su rekli da se navodi u današnjem Jutarnjem listu odnose na autorovu analizu, uz tvrdnju da nisu u vezi s konceptom na kojem Ministarstvo obrane Hrvatske radi.

List je objavio da je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić dobio zadatak da uvede mjesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite, prenosi Hina.

Državni sekretar Jakob izjavio je u Hrvatskom saboru, nakon sjednice Odbora za obranu, da je obuka uvijek bila tema u Ministarstvu i Oružanima snagama te da će model obuke biti poznat u što skorijem roku i odgovoriti na sigurnosne zahtjeve Hrvatske i organizacija u kojima sudjeluju Oružane snage, odnosno MORH i Hrvatska.

“Ako imate obučenijeg vojnika, podoficira i oficira onda ste spremniji”, rekao je.

‘Spremni odgovoriti zadaćama’

“MORH je uvijek tražio najbolja moguća rješenja tako da i sada traži najbolje moguće rješenje. To je aktuelno pitanje i vidjet ćemo s kojim ćemo rješenjem izaći van”, rekao je Jakob.

Dodao je da su sve opcije otvorene i da će probati naći nabolje moguće rješenje.

“U Oružanim snagama ima dovoljno ljudi koji će provoditi obuku. MORH i Oružane snage su u skladu sa zakonom i Ustavom uvijek spremne odgovoriti zadaćama”, naveo je.

Jakob je rekao da će novac za tu svrhu biti osiguran te da su i u ovoj godini određena sredstva predviđena za obuku. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,