Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska policija o pedofilu iz BiH: Nismo ga mogli uhapsiti, ima hrvatsko državljanstvo

Preuzmite sliku

Ivica Mišković, osuđeni pedofil koji je pobjegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjoj Luci 7. novembra, lociran je na području Zagreba 15. i 16. novembra.

Zagrebačka policija je za Index.hr potvrdila da je locirala Miškovića. Međutim, navode iz policije, nije bilo osnova za njegovo daljnje zadržavanje, odnosno hapšenje, s obzirom na to da je Mišković i hrvatski državljanin.

“Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Evropske unije. S obzirom na to da navedeni uslov u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavijest o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela”, kazali su iz PU zagrebačke.

Podsjećamo, nakon izricanja presude za krivično djelo “Obljuba” Mišković je pobjegao u utorak 7. novembra, u 14:30 sati iz zgrade Osnovnog suda Banja Luka.

On je sproveden u sobu za zadržavanje i dok je čekao otpravak rješenja o presudi nasilno je otvorio prozor i pobjegao.

Osnovni sud u Banjoj Luci raspisao je i potjernicu za njim.

Iz banjalučkog Osnovnog suda saopćeno je ranije da je javno objavljena presuda optuženom I.M. za četiri krivična djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina i za svako pojedinačno utvrđena kazna zatvora po 14 mjeseci, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,