Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Pacijent preminuo nakon što mu je ubrizgano pogrešno sredstvo

Preuzmite sliku

Pacijent na hemodijalizi u Županijskoj bolnici Čakovec u Hrvatskoj preminuo je nakon što mu je intravenskim putem greškom ubrizgano medicinsko sredstvo koje se koristi za higijenu pacijenata, a ne dezinficijens, saopštio je danas direktor bolnice Tomislav Novinščak.

On je novinarima rekao da je u toku inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i vanredni unutrašnji, stručni nadzor ovog tragičnog događaja u kome je zbog greške u terapiji preminuo šezdesetdvogodišnji pacijent.

“Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije”, rekao je on.

Novinščak je istakao da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra, prenose hrvatski mediji.

“Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu”, rekao je direktor bolnice.

Prema njegovim riječima, sestra nije suspendovana već je na bolovanju i danas nije radila.

“Riječ je o događaju u našoj Županijskoj bolnici koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnoge moje kolege i duže”, rekao je Novinščak.

On je dodao da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

Predsjednik Povjereništva za unutrašnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatovali sve okolnosti i definisali nivo odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,