Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Građani Rusije izrazili podršku majci Alekseja Navaljnog

Preuzmite sliku

Pedesetak građana, većinom državljana Ruske Federacije, okupilo se u središtu Zagreba, glavnog grada Hrvatske, kako bi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za ubojstvo oporbenog političara Alekseja Navaljnog, poslali su poruku kako su za obustavu rata u Ukrajini te demokratizaciju ruskog društva, javlja Anadolu.

Uz fotografije bivšeg čelnika ruske oporbe Alekseja Navaljnog, poruke podrške njegovoj majci i nastavku političkog naslijeđa Navaljnog, na Trgu bana Jelačića zapaljene su svijeće i održani prigodni govori za pedesetak sudionika mirnog skupa.

“Najvažnije što bih htjela poručiti je da Rusija nije Putin. Hiljade i milioni Rusa nisu suglasni s ovim što se događa u Ukrajini, niti unutar Rusije i svijet to mora znati. Aleksejeva majka, Julija Navaljni, to je naglasila u svom nastupu i to bih htjela poručiti na ovom skupu“, rekla je okupljenima Marija Hairova, ruska državljanka koja niz godina živi u Hrvatskoj.

Jedan od organizatora mirnog skupa Aleksandar Turushev istakao je da će se zauvijek sjećati Navaljnog.

“Navalnijev san je bila demokratska, europska zemlja koja poštiva zakone i ljudska prava. Navalni nije umro jer heroj ne može umrijeti, mi ćemo zauvijek sačuvati sjećanje na Navalnoga u svome srcu“, poručio je Turushev.

Nakon obraćanja na glavnom zagrebačkom trgu i izvikivanja “Navaljni, Navaljni“, aktivisti su se u koloni, uz pratnju policije zaputili do Spomenika žrtvama holokausta na Glavnom kolodvoru gdje su položili svijeće i cvijeće. Putem su izvikivali parole: “Putin je ubojica, Aleksej Navaljni je heroj“, “Rusija će biti slobodna, mir Ukrajini“, “Putin je ubojica, Putina u Hag“, “Ne ratu s Ukrajinom“…

Između ostaloga poručili su kako Aleksej Navaljni nije umro prirodnom smrću, već kako je ubijen u sibirskom zatvoru u kojem je odsluživao izrečenu kaznu od ukupno 29 godina zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje