Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Apoteke ostale bez sirupa za temperaturu koji ide na recept

U hrvatskim apotekama trenutno je nestašica sirupa paracetamol (za snižavanje temperature) koji ide na recept. Nova pošiljka bi u veledrogerije trebala doći 19. marta, prenosi Index.hr prema saznanjima iz Hrvatske ljekarske komore. No, sirupi paracetamola koji nisu na recept se normalno prodaju.

“Već nekoliko dana u veledrogerijama pa tako ni u apotekama nema paracetamola na recept jer su bolnice povukle veću količinu istog. U Hrvatskoj se na listi lijekova nalazi samo paracetamol proizvođača Jadran Galenski laboratorija. Bolnice su povukle veću količinu istog iz veledrogerija. 19. marta dolazi prva pošiljka sirupa u veledrogerije pa onda i u apoteke, a 25. marta druga”, rekli su za Index u Hrvatskoj ljekarskoj komori.

Koliko će potrajati zalihe

To su, kažu, zalihe dovoljne za pola godina do 8 mjeseci.

Međutim, u HLJK su rekli da su pacijentima zato na raspolaganju u apotekama ostali sirupi paracetamola koji snižavaju temperaturu (od drugih proizvođača), no oni se ne izdaju na recept već se naplaćuju.

A bolnice su povukle veće količine ovog sirupa upravo zbog cjelokupne situacije s koronavirusom, navode u HLJK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,