Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hiljade ljudi na protestima u Hrvatskoj: ‘Dosta političkih igra na račun zdravlja žena’

Preuzmite sliku

Uz još osam hrvatskih gradova, u Zagrebu se okupilo više hiljada demonstranata pod sloganom „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici udruženja Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu i U dobroj vjeri, organiziraju protest „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u Zagrebu, Rijeci, Puli, Osijeku, Sisku, Splitu, Korčuli, Šibeniku i Zadru.

U Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, okupilo se nekoliko hiljada ljudi  u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom, ženom koja u visokom stadiju trudnoće uslugu pobačaja mora zatražiti u Sloveniji zbog uznapredovalog tumora na mozgu fetusa, jer je hrvatski liječnici i ustanove, zbog priziva savjesti dijela liječnika, kao i zbog nedostatka stručnih liječnika za ovaj zahvat.

Nakon čitanja pisma koje je Mirela Čavajda napisala svom nerođenom sinu, okupljenima na prepunom Trgu bana Jelačića pročitana su svjedočanstva brojnih žena koje su bile izložene nehumanim postupcima u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

“Ginekolozi koji imaju priziv savjesti na prekvalifikaciju”, “Moje tijelo moj izbor”, “Ostavka”, “Dosta političkih igra na račun zdravlja žena”, “Dosta nedostupnog javnog zdravstva”, “Dosta fundamentalizma”, neki su transparenata koje su prosvjednici istaknuli na Trgu ban Jelačića.

Iskaz je to solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, ističu organizatori prosvjeda.

Demonstranti pozivaju na otpor “sistemskom uništavanju javnog zdravstva”, za što smatraju odgovornim Vladu RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva i čelnike javnozdravstvenih ustanova.

Organizatori prosvjedom žele poručiti kako je “Dosta uskrate zdravstvene zaštite! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! te Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,