Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Filmska priča iz Zagreba: Nakon drame u avionu spašen život

Preuzmite sliku

Nije filmski scenarij nego stvarni događaj. Prava drama dogodila se u avionu u hrvatskom zračnom prostoru. Njemica koja je krenula na odmor u Grčku doživjela je akutnu disekciju aorte i moždani udar.

Avion je hitno spušten u Zagreb i zahvaljujući brzoj intervenciji stručnog tima KBC-a Zagreb, spašen joj je život. Nakon više od tri sedmice danas leti u Njemačku.

Put na odmor u Grčku 65-godišnja Heike nikada neće zaboraviti. Hitno slijetanje u Zagreb za nju je bilo spasonosno.

– Puknula mi je aorta na letu iz Stuttgarta, bila sam u avionu, povraćala sam, muž je bio zabrinut, pomagali su mi liječnici. Hitno smo sletjeli u Zagreb gdje su me operisali. Ljekari su mi spasili život, inače bih bila mrtva, svoje iskustvo za HTV Dnevnik opisala je Heike Griesinger.

Utrka s vremenom nemilosrdna.

– To je testament kvalitete i prepoznavanja medicinske hitnosti unutar aviona na čemu čestitam ljudima koji su bili tamo, ali isto tako i naše sposobnosti da odgovorimo takvim medicinskim izazovima koje imaju vremenski imperativ koji je zapravo vrlo ozbiljan, objasnio je prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, dr. med./predstojnik Klinike za kardijalnu hirurgiju KBC Zagreb.

Rijetka situacija

Riječ je o rijetkoj situaciji, nalik na filmski scenarij, kakvu u KBC-u Zagreb dosad nisu imali.

– Zagrebački aerodrom je zapravo bio najbliže mjesto gdje se moglo sletjeti i pristupiti operacijskom liječenju bolesti koja ima očekivanu smrtnost na razini jedan posto na sat, znači radi se o vrlo dramatičnom stanju. Radi se o bolesti koja iziskuje vrlo hitno kirurško liječenje radi rizika od rupture aorte, iskrvarenja i zapravo nagle smrti, rekao je Gašparović,

– To je jedna dramatična i opaka bolest gdje se najveća krvna žila u našem tijelu se zapravo pocijepa iznutra. Zahvat je trajao negdje između sedam i osam sati i uredno je prošao, mi smo joj zamijenili uzlaznu aortu i dio luka aorte, objasnio je Željko Đurić, dr. med./specijalist kirurg, subspecijalist kardijalne kirurgije KBC Zagreb.

Izazovi

Izazovno je bilo postoperativno zbrinjavanje, ali i sporazumijevanje.

– Tu smo imali dosta problema, ali imamo ponekad i sreće pa naša Lucija fizioterapeut recimo govori Njemački pa nam je pomagala tamo gdje gospođa Heike recimo nije mogla razumjeti naš engleski. Gospođa Heike je jako strpljiva i mi smo se moram priznat trudili koliko god smo mogli da savladamo to na nekakav najpovoljniji način po nju da ona bude zadovoljna, kazala je Helena Enola Delić, glavna sestra Odjela za intermedijarno poslijeoperacijsko kardiokirurško liječenje.

– Bilo je izazova vezano za neurološku rehabilitaciju i specifični hematološki poremećaji koji mogu imati ozbiljne komplikacije, tako da evo uspjeli smo dovesti bolesnicu da može biti danas ako Bog da uspješno transportirana nazad u Njemačku, prim. dr. sc rekao je Ivica Šafradin, dr. med./Odjel za intermedijarno poslijeoperacijsko kardiokirurško liječenje.

To je ono što nakon 24 dana u bolnici najviše želi.

– Ovdje je veoma dobro, ali ja ne razumijem jezik i želim biti sa svojom porodicom, rekla ja Heike.

Koraci su ovo koji znače život, ali i siguran povratak kući.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,