Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija uputila kritike Vučiću zbog napada na zapadne medije

Preuzmite sliku

Evropska komisija je danas neizravno kritikovala napad srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na zapadne medije, dok istovremeno dopušta djelovanje ruskih propagandnih medija.

Kogod pokušava kvalificirati medije govori o samom sebi, posebno ako ta osoba pogleda oko sebe i šta se radi uz podršku njegove administracije kada je u pitanju kvaliteta novinarstva, na primjer dopuštajući instrumentu ruske propagande i laži da djeluje na području Srbije“, rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano odgovarajući na upit novinar da komentira Vučićev napad na zapadne medije.

Stano je dodao da pritom misli na Russia Today, ruski propagandni alat “koji je zabranjen u Evropskoj uniji zbog subverzivnih aktivnost u odnosu prema ilegalnom ruskom ratu protiv Ukrajine“.

Vučić Guardian nazvao “kriminalnim listom”

Vučić je prije dva dana na televiziji optužio britanski dnevni list The Guardian, kazavši da je to “kriminalni list i dno” te njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kojeg optužuje da vodi kampanju protiv njega.

Vučić je rekao da je FAZ objavio da je on fasciniran onim što je Azerbajdžan napravio u Nagorno-Karabahu i da zato pojačava vojsku.

“Na čemu je to zasnovano? Ni na čemu. Oni svi to rade zajedno ne bi li rušili Srbiju“, rekao je Vučić.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Ana Pisonero izrazila je žaljenje što je ubistvo srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije ostalo nekažnjeno.

“Duboko žalimo što ubistvo toga novinara ostaje nekažnjeno nakon 24 godine i pozivamo odgovorne institucije da okončaju s nekažnjivošću u ovom slučaju i osiguraju da počinitelji odgovaraju”, rekla je Pisonero.

Žalbeni sud u Beogradu je prije nekoliko dana oslobodio osobe koje su prvostupanjskom presudom osuđene za ubistvo Slavka Ćuruvije, koji je ubijen je u martu 1999. u jeku zračnih napada NATO-a na Srbiju. Ubijen je u blizini zgrade u kojoj je živio kada su nepoznate osobe ispalile 18 metaka na njega. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje