Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dao krv 168 puta, sada želi da mijenja zakon kako bi mogao da nastavi

Preuzmite sliku

Život Hasima Bogućanina Dude iz Sjenice u Srbiji treba da bude simbol plemenitosti.

Dao je krv 168 puta. Rudar u penziji, zakonski više ne može da daje krv, ali se obratio Ministarstvu zdravlja sa neobičnim predlogom.

Četiri i po decenije prošlo je od kada je prvi put dao krv. Od tada, na svaka tri mjeseca. Više od 76 litara krvi.

“Jedna jedinica krvi koju vi date može da spasi tri čoveka. Kada uzmete 160 jedinica pa pomnožite sa tri onda vidite koliko je to spasenih ljudi“, objašnjava dobrovoljni davalac krvi, Hasim Bogućanin Duda za RTS.

Sada ima 66 godina. Slovo zakona jasno definiše da krv može dati svaka punoljetna i zdrava osoba do 65. godine. Otuda i prijedlog upućen ministarstvu.

“Tražio sam da se odobri, ako je čovek zdrav, zašto ne bi neko mogao da daje krv i u 70. godini. Neka mi odobre da dajem dva puta godišnje, ne moram svaka tri meseca“, ističe Hasim Bogućanin Duda.

“Zna koliko to znači našim pacijentima, a zna i šta to znači davaocima i kako se oni osećaju“, objašnjava specijalistkinja transfuziolog Milena Janković.

Za Dudu ne postoje podjele među ljudima. Ni po jednom osnovu. Njegova krv pomogla je u spasavanju ljudi svih vjera i nacija.

“Ja u Sjenici sretnem decu koja kažu: Ovaj čika dao mojoj mami krv kad se porodila. Znate koliki je to ponos”, zaključuje Hasim Bogućanin Duda.

Njegova predanost humanom uticala je i na sugrađane. Sjenica ima 200 dobrovoljnih davalaca krvi. Statistički po veličini gradova, odmah su iza Vranja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje