Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Burno u Saboru Hrvatske: Koji je interes Hrvata koalicija s Dodikom, koji negira genocid, a veliča Mladića kao heroja

Preuzmite sliku

Sabor Republike Hrvatske na današnjoj sjednici razmatra deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a kojom susjedna Hrvatska zahtijeva od BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo.

– Očekujem kroz današnju raspravu da kroz eventualne amandmane prije glasanja ovu deklaraciju učinimo još koherentnijom radi ostvarenja prava Hrvata u BiH, EU puta – kazao je Božo Ljubić, aktuelni saborski zastupnik i bivši bh. parlamentarac.

On je istakao da ovo nije stranačko pitanje.

– Jedinstvo koje smo imali u domovinskom ratu, prilikom ulaska u EU, NATO, traži od nas da ovoj temi pristupimo ne stranački nego nacionalno. Ova deklaracija je upućena Hrvatima u BiH da im se da nada da iza njih stoji Republika Hrvatska, ova deklaracija je upućena i hrvatskim državljanima, ali i političkim elitama iz međunarodne zajednice – kazao je Ljubić.

Dodao je da rasprava o deklaraciji nije povezana s izborima u BiH, jer su izbori samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati u BiH, prenosi “Dnevni avaz”.

– Imao sam priliku razgovarati s brojnim građanima, političkim ličnostima i medijskim djelatnicima. I ovi dobronamjerni ljudi u Hrvatskoj nemaju nedovoljno znanje o položaju Hrvata u BiH – rekao je Ljubić.

Optužio je Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentirane stranke. On je rekao da se takve strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, a sve s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam.

Hrvoje Zekanović replicirao je Ljubiću.

– Ja ne vidim zapravo što se nudi, bojim se da niko ne nudi rješenje. Hrvatski narod treba biti suveren, preglasan. Jedini spas za Hrvate je treći entitet – kazao je Zekanović.

Javio se i Nenad Stazić, koji je kritizirao Ljubića jer je i Željko Komšić izabran po istom zakonu kao i ranije Dragan Čović i kritizirao Ljubića jer Hrvati nisu ranije reagirali.

Zastupnik Vlaho Orepić kazao je da Ljubić i Čović provode i unutarhrvatsku diskriminaciju te da je jedini cilj njihove politike to da se zadrže položaji koje su sada tu.

Ljubić je otkrio i kako to riješiti.

– Kad bi se riješio Izborni zakon i problem predstavljanja, onda bi i Hrvati u BiH dobili pluralizam koji im je potreban, Čović i ja tu nismo bitni, mi smo prolazni – rekao je Ljubić.

Zastupnika Živog zida Branimira Bunjca zanimalo je koji je interes Hrvata u BiH da koaliraju s Miloradom Dodikom koji negira genocid i podržava ratnog zločinca Ratka Mladića.

– Uspjeh BiH moguć je samo dogovorom legitimnih predstavnika, a Dodik je legitimno izabran i s anjim moramo razgovarati – rekao je Ljubić.

I Vlado Orepić je oštro reagirao rekavši da ih je Ljubić uspio uznemiriti.

– kada vi govorite o provedbi rpava ja se uznemirim. Pošto ste vi i vaš veliki vođa Dragan Čović dio kontinuiteta, odgovorni ste za položaj Hrvata u BiH – rekao je Orepić.

Zastupnik Nenad Stazić upitao je hrvatske političare kako bi postupili kada bi Milorad Dodik ili Skupština Republike Srbije usvojili deklaraciju u kojoj zahtijevaju od Hrvatske da promijeni Ustav.

Stazić je pitao ministricu za vanjske i evropske poslove Republike Hrvatske Mariju Pejčinović-Burić šta bi uradila ukoliko bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Skupština Republike Srbije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Slovenije Borut Pahor ili Skupština Slovenije usvojili deklaraciju u kojoj traže od Hrvatske da promijeni Ustav.

On je ministricu pitao kako bi postupila u takvim situacijama i je li se to doživjelo kao napad na suverenitet Republike Hrvatske ili nešto sasvim normalno.

– Hrvatska traži samo poštivanje Dejtonskog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH. Samo to – kazala je Burić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje