Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Podignut simbolički memorijal pod nazivom "Kamen spoticanja" žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

Preuzmite sliku

NVO “Žene u crnom” podigle su u centru Beograda, u Srebreničkoj ulici, simbolički memorijal žrtvama genocida u Srebrenici pod nazivom “Kamen spoticanja“, što predstavlja nenasilni čin pobune protiv poricanja genocida kako na nivou društva, tako i na nivou države, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je praksa koju su umetničko – aktivistički kolektivi pokrenuli već odavno u Nemačkoj. Mi smo izabrali to zato što smatramo da su dve istorijske vododelnice u 20. veku: Aušvic, kao simbol svih zločina počinjenih u Nemačkoj od nacista i Srebrenica, kao simbol najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata i paradigma svih srpskih zločina“, rekla je koordinatorka NVO “Žene u crnom” Staša Zajović.

Ona je dodala da “Žene u crnom” smatraju da je Beograd obavezan da dodeli lokaciju za izgradnju trajnog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici jer bi time dao konkretan doprinos drugačijoj vrednosnoj klimi i vrednosnom poretku.

Time bi se pokazalo da su nam žrtve zločina počinjenih u naše ime važne, podstakli bismo saosećanje i samo ako pronalazimo prostor za žrtve zločina koji su u naše ime počinjeni, onda možemo da tražimo da i žrtve srpskog imena budu jednako uvažavane“, rekla je Zajović.

Kako je navela Zajović, do sada je organizacija kojoj pripada, mnogo puta zatražila lokaciju za trajni spomenik, ali ona još uvek nije dodeljena. Navela je da to pokazuje da politička, moralna i kulturna klima u Srbiji i Beogradu se nije promenila.

Sećanjem na to i građenjem kulture pamćenja i kolektivnog pamćenja postajemo otvoren grad, grad koji poštuje drugačije, grad koji ne progoni one koji misle drugačije, grad koji ne progoni ljude koji su drugačiji po etničkoj, verskoj, klasnoj, seksualnoj i svim drugim osnovama“, zaključila je koordinatorka NVO “Žene u crnom” Staša Zajović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje