Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Građani u redovima čekaju na vakcinaciju protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Na Beogradskom sajmu, u glavnom gradu Srbije, gde se odvija masovna vakcinacija protiv koronavirusa, od jutros su formirani redovi u kojima građani čekaju da dođu na red za imunizaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Od danas postoje dva reda ispred hale – jedan za građane koji su se prethodno prijavili za vakcinaciju i pozvani su da dođu u određenom terminu i drugi za građane koji su se prijavili, ali još nisu dobili termin za vakcinaciju. Nadležni su rekli da ne odbijaju nikoga ko dođe i želi da se vakciniše.

 • Procedura je takva da se prvo popuni obrazac s podacima, zatim slijedi pregled ljekara, a potom se ide do informatičkog dijela, gde se podaci unose u bazu.

  Nakon toga se ide u jednu od 17 kabina za vakcinaciju, a nakon primanja vakcine potrebno je da svako ostane u čekaonici 10-15 minuta, kako bi se utvrdilo da nema negativnih efekata.

 • Na Beogradskom sajmu se imunizacija vrši kineskom vakcinom Sinopharm.

  U Srbiji je masovna vakcinacija počela u utorak i prema zvaničnim podacima do sada je vakcinisano 85.000 građana.

  Građani koji žele da se vakcinišu mogu da se prijave na portalu e-Uprava ili pozivanjem telefonskog broja 0800 222 334, a do sada je interesovanje putem e-Uprave iskazalo oko 466.000 ljudi.

 • Takođe, od danas je uvedena i mogućnost da zdravstveni radnici mogu da se vakcinišu na svakom mjestu koje je za to određeno u periodu od 14 do 15 časova.

  Prema planu imunizacije, u prvoj fazi vakcinišu se zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za starije i ustanovama socijalne zaštite, stariji od 65 u domovima, svi stariji od 75 godina, ali i prosvjetni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i medijski radnici.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje