Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Desničar Miša Vacić prekinuo izložbu o sjećanju na masakr na tuzlanskoj Kapiji

Preuzmite sliku

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je skandal kada je u petak uveče upao na izložbu “Kapija – i kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju i oteo mikrofon organizatorima da bi se obratio predstavnicima medija, piše Blic.

On je tom prilikom, ponašajući se krajnje bahato i agresivno, iznosio tvrdnje sudskih vještaka iz Izraela, Francuske i Češke “da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista”.

Vacić je na manifestaciju došao u pratnji nekoliko svojih političkih istomišljenika koji su, uprkos protivljenju organizatora, pokušali da snime sve što se dešavalo u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Srećom, osim gurkanja dvije strane, nije bilo težeg incidenta, navodi Blic.

Masakr na Kapiji

Masakr na Kapij poznat i kao “Zločin nad tuzlanskom mladošću” desio se 25. maja 1995. u Tuzli. U 20:55h sa Ozrena četničko-srpske horde su ispalile granatu, na šetalište Kapija u centru Tuzle, i usmrtile 71 osobu i ranile preko 200 osoba. Najmlađa žrtva je imala svega 3 godine. Do sada je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić na 25 godina zatvora. Nasuprot tome, slobodno šeta ulicama Srbije

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,