Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Albanci traže formiranje zajednice albanskih opština u Sjevernoj Makedoniji

Preuzmite sliku

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je prijedlog za formiranje zajednice albanskih opština u ovoj državi neprihvatljiv, neozbiljan, neevropski i neamerički.

Kovačevski je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ovu ideju koju je pokrenula partija Albanaca – Alternativa, prenosi Sputnjik.

“Juče smo reagovali i kao politička stranka, da je to neozbiljna ideja. Odnosi u našoj zemlji riješeni su Ohridskim okvirnim sporazumom, koji su potpisali predstavnici svih političkih partija – i Makedonaca i Albanaca, a koji garantuju SAD i Evropska unija”, rekao je Kovačevski.

Pojasnio je da je osnov tog sporazuma da Sjeverna Makedonija danas predstavlja primjer suživota i ostvarivanja prava svih etničkih zajednica u državi.

“Na osnovu tog sporazuma u našoj zemlji izgrađene su institucije za zaštitu i unapređenje prava manje zajednice na najvišem nivou u odnosu na sve druge zemlje u Evropi”, rekao je Kovačevski, koji je u Gostivaru dodijelio ključeve socijalnih stanova.

On se osvrnuo na Briselski sporazum koji su potpisali Beograd i Priština, koji, između ostalog, predviđa obavezu albanske strane za formira Zajednicu srpskih opština i pojasnio da je reč o aktu koji su potpisale, kako je rekao, dve strane i koji riješava probleme koji su postojali u prošlosti.

“Mi smo ovdje zajedno uredili svoja prava, kako ćemo živjeti i kako ćemo napredovati i na osnovu toga smo postali članica NATO, zemlja koja pregovara sa EU, a bezbjednost i stabilnost naše zemlje je na takvom nivou”, rekao je Kovačevski i istakao da one koji zagovaraju taj prijedlog, smatra da su ili neobaviješteni ili, kako je rekao, „nisu na pravi način razmotrili sporazume kojima se rješavaju identitetska pitanja na Balkanu.

”Moraće malo više da se udube u to kako se rješavaju problemi u Sjevernoj Makedoniji“, rekao je Kovačevski prenio je portal skopskog Kurira.

Dvije glavne vladajuće stranke u Sjevernoj Makedoniji, SDSM i DUI i makedonska opozicija odbacile su ideju albanske opozicione partije Alternativa za formiranje Zajednice albanskih opština, ocjenjujući je kao neprihvatljivu i neozbiljnu.

Alternativa je jučer pozvala stranke Albanaca koje imaju vlast u opštinama, DUI, Alijansu za Albance i Besu, da pokrenu inicijativu za osnivanje Zajednice albanskih opština u Sjevernoj Makedoniji, kao reciprocitet za ono što međunarodna zajednica traži od Kosova, da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga između glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, u kojoj će biti riječi o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa dvije strane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,