Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako se ovo dogodi narko-bos Darko Šarić bi od ponedjeljka mogao da se nađe na slobodi

Preuzmite sliku

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode.

Advokati Darka Šarića, osuđenog narko-bosa, podnijeli su Apelacionom sudu žalbe, gdje traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne nedjelje biti poznato hoće li se Pljevljak posle pet godina naći na slobodi, saznaje “Blic”.

Hoće li se narko-bos iz Pljevalja poslije pet godina naći na slobodi dok čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj nedjelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru – ni u pritvoru ni van njega.

 • Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).

  Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svjedocima i slično).

  Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

  Međutim, kako saznaje “Blic”, odbrana Darka Šarića ove nedjelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presiječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamijeni pritvor Šariću.

  S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rješavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata kako već u ponedjeljak, naglašava izvor “Blica” iz pravosuđa.

 • Inače, ovo nije prvi put da se lome koplja oko Šarićevog pritvora. U ljeto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narko-bosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamjenu za nanogicu. Ipak, u Apelacionom sudu su tada za “Blic” objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode. Obrazloženje na kom se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić dio novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobjegao iz zemlje.

  Podsjećamo, Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bjekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najpre je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

  Posljednji put kada je pitanje ukidanja pritvora Šariću razmatrano, Pljevljak je bio spreman da za jemstvo ponudi višemilionsku sumu. To su u razgovoru za “Blic” potvrdili i njegovi advokati. Na pitanje odakle njihovom klijentu toliki novac, rekao je tada za “Blic” advokat Radoslav Baćević.

  “Ima on imovinu koja nije oduzeta. Uostalom, tu je i rodbina, prijatelji koji bi mu mogli pomoći”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje