Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rasizam i nehumanost: Policajac natjerao muslimana da s poda jede trulu svinjetinu

Preuzmite sliku

Njemački tužioci istražuju policajca koji je navodno zlostavljao dvojicu izbjeglica, gušeći jednog Afganistanca i sileći Marokanca da s poda jede trulu svinjetinu, javlja AFP, prenosi N1.

Policajac je optužen nakon što se svojim nedjelom pohvalio u tekstualnim porukama i poslao fotografije kolegama u Hanoveru.

Grupa za ljudska prava Pro Asyl osudila je navodne incidente, o kojima je prva javila javna televizija NDR, kao “posebno strašne primjere rasizma i nehumanosti” i zatražila istragu o broju “ljudi u uniformama” koji su bili upoznati s nasiljem.

Policajac je suspendovan s dužnosti, tužioci su pretražili njegovo prebivalište i radno mjesto te podnijeli tužbe zbog fizičkog zlostavljanja i ilegalnog posjedovanja oružja.

 • baskija-policajac-natjerao-muslimana-da-jede-trulu-svinjetinu
 • “Cičao je poput svinje”

  Prvi incident se odigrao u martu ove godine, a policajac se tekstualnim porukama hvalio kako je pretukao, gušio i gurao prste u nos 29-godišnjem Afganistancu čije su noge bile vezane lisicama i koji je zadržan jer nije imao osobnu iskaznicu.

  “Bilo je smiješno… cičao je kao svinja”, napisao je policajac.

  Drugi slučaj je zabilježen mjesec dana kasnije, kad se policajac navodno okomio na 19-godišnjeg Marokanca zadržanog jer se zatekao u vozu bez putne karte i zbog posjedovanja manje količine marihuane, piše N1.

  NDR je izvijestio da se policajac hvalio fizičkim nasrtajima i ponižavanjem mladića kojeg je natjerao da s poda pojede mljevenu i trulu svinjetinu, meso koje je zabranjeno muslimanima.

  Incident je navodno zabilježen fotografijom na kojoj Marokanac leži na podu, s bolnim izrazom lica, dok ga drže najmanje dva policajca. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje