Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turistička atrakcija: Prvo vikinško naselje u Sjevernoj Americi (FOTO)

Preuzmite sliku

Ako postavite pitanje ‘Ko je otkrio Ameriku?’ većina ljudi će instantno odgovoriti ‘Kolumbo’. Nažalost, u učionicama diljem svijeta se i dalje uči da je Kristofer Kolumbo 1492. godine otkrio Ameriku. Godina je tačna, ali većina ostalih činjenica nije, piše Pixelizam.com.

Dokazi da su Vikinzi bili u Americi još 500 godina prije njega su neosporni, a njih dodatno podupiru brojne priče iz Skandinavskih saga. Ali priče nisu jedini dokazi. Arheolozi su u 20. stoljeću otkrili čitavo vikinško naselje na Newfoundlandu, velikom ostrvu u Kanadi. Na sjevernom dijelu otoka, poznatom kao L’Anse aux Meadows, pronađeni su ostaci prvog vikinškog naselja (i jedinog poznatog) u Sjevernoj Americi.

Ovo vikinško naselje se sastojalo od građevina (kuće, radionice i slično) koje su identične onima na Grenlandu i Islandu u istom razdoblju. Danas je L’Anse aux Meadows turistička atrakcija koja posjetitelje vraća u 11. stoljeće na mjesto gdje su prvi Vikinzi živjeli u Sjevernoj Americi.

L’Anse aux Meadows je jedinstven dokaz najranije poznate evropske prisutnosti na američkom kontinentu. Cijelo naselje je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje