Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ko je uhapšen na Aerodromu u Dortmundu zbog trostrukog ubistva koji je izvršila jedinica Armije BiH

Preuzmite sliku

U okolini Gornjeg Vakufa, 29. maja 1993. godine ubijena su tri italijanska humanitarca. Strijeljani su u jednoj šumi, a njihovo dvoje kolega su preživjeli ovaj zločin, koji je izvršila jedinica Armije BiH, piše novinska agencija Patria.

Za ovo brutalno trostruko ubistvo osuđen je Hanefija Prijić zvani Paraga na 15 godina zatvora, kao komandant ove lokalne jedinice. Prijić je na suđenju do kraja tvrdio da on nije izdao komandu da se humanitarci likvidiraju, ali je rekao kako prihvata presudu. A, upravo je on uhapšen na aerodromu u Dortmundu po međunarodnoj potjernici iz Italije.

 • Hanefija Prijić - Paraga
 • Hanefija Prijić – Paraga

  Prijić je odležao čitavu kaznu. Osumnjičeni za direktno ubistvo tri italijanska humanitarca nisu se navodili u presudi.

  Ovaj zločin je od danas ponovo postao aktuelan. Naime, njemački mediji su javili da je na aerodromu u Dortmundu, 27. oktobra, uhapšen 52 godine star muškarac na osnovu potjernice italijanskog pravosuđa upravo za ubistvo tri humanitarca.

  Nedavni proces protiv Raseme Handanović zvane Zolja otvorio je i ovaj davni zločin nad trojicom Italijana. Naime, uz Sabahudina Prijića, Rasema Handanović je tada bila pratilac Hanefije Prijića Parage i, pretpostavlja se da je znala detalje ovog zločina. Da li je ona u toku ispitivanja konačno otkrila istinu ko je osoba koja je bila direktni izvršilac likvidacije tri humanitarna radnika iz Italije?

  Ovaj je slučaj koštao BiH ugleda u međunarodnim odnosima. Svojevremeno je čak i premijer Italije Silvio Berluskoni tražio istragu o ovim likvidacijama od vlasti u BiH.

  Ubijena su tri čovjeka koji su išli prema Zavidovićima kako bi pokupili 76 majki i djece iz ovog grada i odveli ih na oporavak u Italiju. Ubijeni su Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti. Posebno je tragična sudbina Guida Pulettija, jer je bio novinar u Argentini i tamo podnio teške torture prije nego što se vratio u Italiju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje