Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Život u Austriji se vraća u normalne tokove: Otvoreni tržni centri, pijace i frizerski saloni

Preuzmite sliku

Vlasti Austrije počele su ublažavati mjere koje su uvedene u ovkru borbe protiv širenja koronavirusa pa su nakon mjesec i pol ponovno otvoreni tržni centri i frizerski saloni, javlja Anadolu Agency (AA).

Austrijska vlada se odlučila na ublažavanje restriktivnih mjera nakon što je došlo do pada dnevnog broja zaraženih i povećanja broja izliječenih osoba.

U Austriji su jučer okončana sva ograničenja kretanja ljudi, a danas su počeli s radom svi subjekti, izuzev onih i sektorima turizma i gastronomije.

Otvaranje tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona veliki su koraci ka normalizaciji svakodnevnice u Austriji.

Brojni građani danas su ponovo iskoristili mogućnost odlaska i na pijace, a posebno pune ruke posla imaju austrijski frizeri.

Frizer u Beču Sinan Demirkoparan za AA je kazao da je veliki broj mušterija došao na šianje nakon skoro dva mjeseca pauze koliko saloni nisu radili.

On je kazao da se poštuju preporuke o higijenskim uvjetima rada i socijalne udaljenosti među mušterijama.

‘Napravili smo distancu među stolicama za mušterije. Koristimo posebne maske, a mušterije primamo po zakazanim terminima i izbjegavamo gužvu u salonu. Nismo radili skoro dva mjeseca i očekujemo pomoć od državnih vlasti’, kazao je Demirkoparan.

Austrijske vlasti su najavile da će u narednoj fazi relaksacije mjera borbe protiv koronavirusa 15. maja biti ponovo otvorene škole, bogomolje i restorani, a da će 29. maja biti otvoreni i hoteli, zoološki vrtovi i zatvoreni bazeni.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva u Austriji je koronavirusom zaraženo 15.506 ljudi, a umrlo je 596 oboljelih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje