Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Ukrajinski penzioneri će umrijeti ako Zapad ne da novac

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da će penzioneri u Ukrajini umrijeti ako Zapad ne pomogne u isplati njihovih penzija, javlja Anadolu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Rigi, glavnom gradu Letonije, o rezultatima posjete baltičkim državama, Zelenski je kazao da ukrajinski budžet nema kapacitet za isplatu penzija.

“Ne tražim sažaljenje, ali bez penzije stari ljudi će jednostavno umrijeti. Imamo više od 11 miliona penzionera”, rekao je Zelenski, dodajući da Ukrajina “kupuje mnogo stvari svojim novcem”, ali ima velike poteškoće u finansiranju isplata penzija.

Ukrajinski lider je kritikovao američke političare koji pozivaju na prestanak pružanja Ukrajini finansijske pomoći.

Od početka ruske “specijalne vojne operacije” u februaru 2022. godine, Zapad, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropu, pružio je Ukrajini pomoć u milijardama dolara, koja uključuje humanitarnu, finansijsku i vojnu podršku.

Upitan o ukrajinskoj kontraofanzivi, Zelenski je rekao da su Kijevu potrebni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane da bi napredovao.

Obraćajući se upitima o zamrznutim sredstvima Rusije, Zelenski je kazao da se nada njihovom transferu u Kijev, zajedno s prihodima ostvarenim od njihovih investicija.

Pozvao je Ukrajince koji su napustili zemlju da se vrate i daju doprinos domovini, ističući da njihova služba ne mora biti ograničena na bojno polje, jer su naciji potrebne i vješte ruke za napredak.

Prema njegovim riječima, “postoje pitanja” za one Ukrajince koji su napustili državu i ne plaćaju porez.

Procjene govore da je oko 5,6 miliona Ukrajinaca napustilo državu od početka rata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,