Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Imamo posla s neljudskim okupatorima

Preuzmite sliku

“Oni će prikazivati da žrtve u Mariupolju izgledaju kao da su ih ubili Ukrajinci, a ne ruska vojska. Sakupljaju leševe s ulica i mogu ih koristiti negdje drugo za svoje propagandne scenarije”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako su dobili informacije da će Rusi izvesti opsežnu provokaciju u Mariupolju, koji drže pod blokadom.

“Oni će prikazivati da žrtve u Mariupolju izgledaju kao da su ih ubili Ukrajinci, a ne ruska vojska. Sakupljaju leševe s ulica i mogu ih koristiti negdje drugo za svoje propagandne scenarije”, poručio je Zelenski.

U obraćanju naciji, Zelenski je naveo da napad Rusije na Ukrajinu traje 43 dana i da ukrajinski narod hrabro pruža otpor.

“Kad bi svi na svijetu imali 10 posto hrabrosti koju imamo mi Ukrajinci, onda ne bi bilo opasnosti za međunarodno pravo, za slobodu naroda”, rekao je Zelenski.

Napominjući da su sankcije Rusiji nedovoljne da zaustave rat, Zelenski je rekao da su potrebne većee i hrabrije sankcije, te dodao: “Ako nam se da oružje, to će biti najjača sankcija Rusiji.”

Podsjetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) jučer suspendirala članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

“Rusija odavno nema nikakve veze s konceptom ljudskih prava. Možda će se to jednog dana promijeniti. No, do sada ruska država i ruska vojska predstavljaju najveću prijetnju konceptima slobode, ljudske sigurnosti i ljudskih prava u svijetu. To se jasno vidjelo u Buči”, podvukao je predsjednik Ukrajine Zelenski.

Napominjući da će Rusija u narednom periodu vršiti opsežne provokacije, te kako imaju informacije o tome.

“Imamo posla s neljudskim okupatorima. Oni koriste leševe kao ukrase i propagandni materijal kako bi prikrili vlastita ubistva”, poručio je Zelenski.

Pozvao je strane diplomate da se vrate u Kijev, ističući da je nastavak rada diplomatskih misija u Kijevu jasna poruka kojom se pokazuje da je Kijev glavni grad Ukrajine, a ne ruske pokrajine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,