Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata s Rusijom

Preuzmite sliku

Svakako ćemo iskoristiti američku podršku da ojačamo obje naše zemlje i donesemo pravedan kraj ovog rata. Rata koji Putin mora izgubiti, kazao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakona o stranoj pomoći njegovoj zemlji i kazao je da će ta pomoć spasiti živote i “donijeti pravedan kraj” rata s Rusijom.

– Zahvalan sam Zastupničkom domu Sjedinjenih Država, objema stranama i lično predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja drži istoriju na pravom putu – napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da će to “spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći da obje naše zemlje postanu jače”.

Nije im svejedno

Pljušte reakcije iz Moskve nakon glasanja u Kongresu, Medvedev poželio da Amerika uđe u građanski rat

– Svakako ćemo iskoristiti američku podršku da ojačamo obje naše zemlje i donesemo pravedan kraj ovog rata. Rata koji Putin mora izgubiti – kazao je.

Očekuje se da će američki Senat, koji je donio sličnu mjeru prije dva mjeseca, iduće sedmice odobriti te zakone i proslijediti ih predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

– To je vanredna podrška koja nam je potrebna da održimo finansijsku stabilnost i pobijedmo – istakao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko u objavi na društvenoj mreži X.

Premijer Denis Šmihal, u poruci na Telegramu, naveo je da je usvajanje zakona dokaz da su Sjedinjene Države pokazale “vodstvo i odlučnost” u borbi za mir i sigurnost.

Šmihal je izrazio zahvalnost na odobrenju odredbi koje bi pomogle da se pripremi teren za Sjedinjene Države da konfiskuju rusku imovinu i predaju je Ukrajini na obnovu nakon ratnih razaranja.

– Dobit ćemo važan resurs za pobjedu i obnovu – napisao je on na Telegramu, prenosi Reuters.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Dom je usvojio zakon o pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,8 milijardi dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,