Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zasitili se masovnog turizma: Plaža u Italiji naplaćuje 90-minutno kupanje

Preuzmite sliku

Italija je sita masovnog turizma i to ponekad dovodi do drastičnih mjera kao što su ulaznice za štandove, zabrana automobila ili ograničenja posjetitelja

Azurno more, prekrasne plaže, možda najbolja kuhinja na svijetu i horde turista: Ovog ljeta, međutim, Italiju očekuje novi rekordni nalet posjetilaca. Zbog toga su sve popularnije turističke regije sada uvele mjere protiv sve većeg masovnog turizma.

Na nekim od najljepših plaža ove godine postoje brojne zabrane i visoke kazne za njihovo kršenje. Kako bi se spriječila gužva, na nekim mjestima kupanje je dozvoljeno samo uz prethodnu rezervaciju. Međutim, ide se korak dalje u Cala Goloritzèu na Sardiniji.

Za mnoge je mjesto južno od zaljeva Orosei u općini Baunei oličenje snova. Kristalno čista voda i pjenušava bijela šljunčana plaža ispred strmih planinskih zidina privlače hiljade posjetilaca svakog ljeta – iako se do tamo može doći samo nakon dugog pješačenja ili brodom.

Kako bi plaža ostala jedna od najljepših u Evropi, samo 250 ljudi smije kročiti na bezbrojne oblutke dnevno – i to samo 90 minuta. Zabava u kupanju nije samo vremenski ograničena već ima i svoju cijenu: 6 eura.

Ako se isplati, morate rezervirati mjesto najmanje 72 sata prije posjete putem aplikacije Heart of Sardinia. Barem se ulaznica može platiti na ovaj način. Inače, prihod bi trebalo da se sliva u infrastrukturu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,