Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zamjenik šefa NATO-a: Uvjeren sam da ćemo brzo primiti Finsku i Švedsku

Preuzmite sliku

NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Švedsku, rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a dok se savez priprema za historijsko proširenje nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a ovog vikenda održavaju dvodnevne razgovore u Berlinu koji su fokusirani na kandidature dviju skandinavskih zemalja za članstvo.

Očekuje se da će te dvije zemlje za nekoliko dana podnijeti službene zahtjeve za članstvo u NATO-u. Međutim, u subotu se turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu neočekivano usprotivio njihovom članstvu u NATO-u, poručivši da je “neprihvatljivo i nečuveno” da nove članice NATO-a daju podršku zabranjenoj kurdskoj militantnoj skupini PKK.

Ne zna se je li postignut napredak po tom pitanju nakon razgovora Cavusoglua s nekoliko ministara vanjskih poslova država članica NATO-a te sa šefovima finske i švedske diplomacije sinoć. Dok su razgovori nastavljeni u nedjelju, zamjenik glavnog sekretara NATO-a Mircea Geoana rekao je kako je uvjeren da se može odgovoriti na zabrinutost Ankare.

“Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koju rješavaju prijatelji i saveznici”, rekao je Geoana novinarima.”Uvjeren sam da ćemo, ako ove zemlje odluče tražiti članstvo u NATO-u, moći im poželjeti dobrodošlicu i pronaći sve uvjete za postizanje konsenzusa”, dodao je.

Mnogi saveznici iskazali podršku

Mnogi saveznici na sastanku u Berlinu podržali su Finsku i Švedsku, naglašavajući potrebu za brzom ratifikacijom njihovih kandidatura za članstvo, što obično traje do godinu dana.

“Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima. “Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosna jamstva. Ne smije biti prijelaznog roka, sive zone u kojoj je njihov status nejasan”, rekla je.

Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije tokom kojeg nordijske zemlje još ne bi bile zaštićene člankom 5. NATO-a koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly kazala je kako se nada da bi postupak mogao biti gotov “u roku od nekoliko sedmica”.

Saveznici, kojima se u nedjelju pridružio i američki državni sekretar Antony Blinken, razgovarali su o pitanju privremenih sigurnosnih garancija za Švedsku i Finsku, čiji su planovi izazvali prijetnje odmazdom iz Moskve.

Rusija smatra širenje NATO-a prijetnjom vlastitoj sigurnosti i navela je ambiciju Ukrajine da se pridruži savezu kao razlog za invaziju na Ukrajinu. Ministri će također razmotriti prvi nacrt novog strateškog koncepta NATO-a, njegove temeljne vojne doktrine, koji bi trebao biti dogovoren na summitu čelnika u Madridu krajem juna. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,