Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

WSJ: Abramovič i ukrajinski pregovarači razvili simptome trovanja

Preuzmite sliku

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači pretrpjeli su simptome trovanja nakon što su učestvovali na sastanku u Kijevu ranije ovog mjeseca.

Kako piše Wall Street Journal, nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je u prethodnom periodu putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva druga člana ukrajinskog tima razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, tvrde izvori bliski ovim osobama.

Za sumnjivi napad okrivili su tvrdolinijaše u Moskvi za koje su rekli da su htjeli sabotirati pregovore o okončanju rata. Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno ko je ciljao na njihovu grupu.

Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, kako se navodi.

Nije poznato je li sumnjivi napad uzrokovan biološkim ili hemijskim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskim zračenjem.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky, koji u prethodnom periodu sastao s Abramovičem, navodno nije pogođen istim simptomima.

Abramovič je Putinu prije nekoliko dana predao rukom napisanu poruku Zelenskog.

Inačem 55-ogodišnji milijarder suočava se s kolapsom jer su mu uvedena nova stroga ograničenja zbog brutalne invazije koju je njegpva zemlja izvela na Ukrajinu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje