Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Velika Britanija: Prvi zatvorenik pozitivan na korona virus

Rezultati testiranja nad zatvorenikom u Manchesteru pokazali su prisustvo korona virusa, pregovarači pozivaju ministre da hitno oslobode dio zatvorske populacije ili rizikuju “smrtnu kaznu” za mnoge, piše Independet.

Zatvorenik je bio u HMP Manchester i trenutno se nalazi u bolnici. Niko od zatvorskog osoblja ili zatvorenika nisu pozitivni, ali 13 zatvorenika i četiri člana osoblja stavljeni su u izolaciju kao predostrožnost, rekao je glasnogovornik zatvorske službe, prenosi Tuzlanski.ba.

Udruženje zatvorskih službenika potvrdilo je da se 113 uposlenih i 75 zatvorenika trenutno nalaze u izolaciji nakon što su pokazali simptome virusa.

Dobrotvorne organizacije pozivaju vladu da hitno oslobodi dio zatvorske populacije kako bi ih zaštitila od trenutne krize u javnom zdravstvu, upozoravajući da to ne može biti “smrtna kazna” za mnoge. Vlada je kreirala hitne planove za sprječavanje moguće zaraze u zatvorima u Velikoj Britaniji za vrijeme pandemije koronavirusa, nakon nemira u zatvorima širom Italije u kojim je poginulo 15 zatvorenika, a 40 stražara ranjeno.

Prijedlozi britanske vlade uključuju osiguranje da izolovani zatvorenici mogu stupiti u kontakt sa svojim porodicama i pružanje dodatnih materijala za čitanje za borbu protiv dosade, javlja BBC.

Prema novim savjetima koje je u petak izdalo Ministarstvo pravde, porodice i prijatelji zatvorenika također su pozvani da ne posjećuju ukoliko imaju visoku temperaturu ili novi kontinuirani kašalj.

„Mnogi zatvori su prljavi i odvratno nehigijenski. Osoblje, posjetioci i zatvorenici se ne mogu oprati, a sapun je često nemoguće nabaviti “, rekla je Frances Crook iz Howard-ove lige za kaznenu reformu.

Portparol zatvorske službe istakao je: „Osoblje blisko sarađuje sa stručnjacima iz Javnog zdravstva Engleske kako bi preduzeli odgovarajuće mjere, uključujući mjere kako bi se smanjio rizik od dalje zaraze.

„Pored dobrobiti čitavog našeg marljivog osoblja, zajedno sa posjetiocima i zatvorenicima, naš prioritet je održavanje normalnog režima što je duže moguće, uključujući posjete.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje