Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Urnebesan snimak iz Njemačke: Specijalci tjerali aktiviste pa zapali u blatu, demonstranti im se smijali

Preuzmite sliku

Hiljade aktivista okupile su se kako bi spriječile čišćenje i rušenje sela Lützerath u zapadnoj Njemačkoj. Na tom mjestu bi se trebao proširiti rudnik ugljena, a njemački energetski div RWE otkupio je nekretnine i iselio stanovnike iz Lützeratha. 

Protesti su kulminirali jučer kada se aktivistima pridružila švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg. Došlo je i do sukoba s policijom, koja je pokušala rastjerati aktiviste. Na društvenim mrežama pojavio se urnebesan video na kojemu se vidi da su njemački policajci naišli na problem prilikom tjeranja aktivista – blato.

Policajci zapeli u blatu

Naime, njemački policajci zaglavili su u dubokom blatu. U pomoć su im priskočili drugi kolege, no to je samo dovelo do niza padova po blatnjavoj livadi. Aktivisti su iskoristili priliku pa su se smijali policajcima. Jedan aktivist je čak gurnuo policajca koji je potom pao u blato.

Snimka objavljena na Twitteru pregledana je tri miliona puta.

Žele posve srušiti Lützerath

Inače, evropski energetski div RWE kani posve srušiti Lützerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti počeli su protest nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Lützerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press. Krajem decembra, lokalni okrug u kojem je smješten Lützerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.

Riječ je o projektu što ga je “pogurala” vlada kako bi omogućila da Njemačka lakše prebrodi evropsku energetsku krizu. Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje