Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uoči polijetanja svim putnicima na mobitele počele stizati slike pada aviona

Preuzmite sliku

Boeing 737 turskog avioprijevoznika AnadoluJet napustio je Aerodrom Ben Gurion u Izraelu sa pet sati zakašnjenja jer su putnicima aviona neposredno prije planiranog polijetanja poslane fotografije avionskih nesreća, javlja BBC.

Izraelska agencija za civilno vazduhoplovstvo rekla je da su djelatnici Ben Guriona bili usred pozicioniranja aviona za polijetanje kada se dogodio spomenuti incident. Kapetan aviona odustao je od polijetanja čim je saznao za to.

U avionu bilo 160 putnika

Putnici i posada odmah su evakuirani, a prtljaga je ponovno pregledana. Istražitelji su utvrdili da je incident djelo nekoliko mladih Izraelaca. Osumnjičeni mladići trenutno se nalaze na ispitivanju.

BBC navodi da je u trenutku incidenta u avionu bilo 160 putnika.

Novinski portal Ynet piše da su fotografije putnicima podijeljene putem aplikacije AirDrop, aplikacije koja se nalazi samo na Appleovim pametnim telefonima te koja korisnicima dopušta slanje datoteka preko malih udaljenosti.

Ynet navodi da su putnicima poslane fotografije pada aviona avioprijevoznika Turkish Airlines u Nizozemskoj 2009. godine te još jedan pad aviona u Sjedinjenim Američkim Državama koji se desio 2013. godine.

Drugi incident u dvije sedmice

Putnicima je nakon inspekcije rečeno da se mogu ponovno ukrcati u avion koji ih je trebao prebaciti u Istanbul ili da mogu ostati u Izraelu.

Ovaj incident dolazi dvije sedmice nakon što je na istom aerodromu među prtljagom jedne porodice iz SAD-a pronađen neeksplodirani projektil koji je ista poželjela ponijeti kući kao suvenir.

Nakon što je utvrđeno da se radi o neeksplodiranom projektilu, nastupila je panika, a jedna je osoba primljena u bolnicu jer je tokom pokušaja bijega iz aviona pala preko pokretne trake.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,