Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski grad Mariupolj pod stalnim napadima ruskih snaga

Preuzmite sliku

U ukrajinskom gradu Mariupolju, koji je pod stalnim napadima Rusije, teško su uništene brojne zgrade i vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Boičenko izjavio je ranije ove sedmice da oko 160.000 osoba želi napustiti grad koji je pod opsadom ruske vojske.

“Nažalost, u gradu Mariupolju još uvijek ima veliki broj ljudi. Broj je veći od 100.000. Prema našim procjenama, oko 160.000 civila nalazi se u opkoljenom gradu Mariupolju”, rekao je Boičenko.

Ističući da je sada nemoguće boraviti i živjeti u Mariupolju, u gradu nema struje, grijanja, vode i telefona, Boičenko je to opisao kao “genocid ruske vojske nad građanima Mariupolja”.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na oštre reakcije međunarodne zajednice, a Evropska unija, SAD i Velika Britanija, između ostalih, primjenjuju stroge ekonomske kazne za Moskvu. Stotine globalnih kompanija obustavile su i rad u Rusiji.

Najmanje 1.179 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.860 ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od 3,9 miliona Ukrajinaca također je pobjeglo u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,