Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski dronovi pogađali ciljeve duboko unutar Rusije

Preuzmite sliku

Ukrajinski doronovi pogodili su mete u najmanje šest regiona duboko u Rusiji u srijedu, uključujući aerodrom na kojem su uništili vojne transportne avione, u jednoj od najvećih salvi do sada u kampanji Kijeva da preokrene sukob s Moskvom, javlja Reuters.

Ruski zvaničnici opisali su napade na ciljeve u oblastima Pskov, Brjansk, Kaluga, Orlov, Rjazan i Moskva.

U Pskovu, na sjeveru Rusije, više od 600 kilometara od Ukrajine, izbio je veliki požar na vojnom aerodromu. Novinska agencija Tass javila je da su oštećena najmanje četiri džinovska transportna aviona Il-76, od kojih su se dva “zapalila”.

Napadi su uslijedili nakon što su vlasti u Kijevu izvijestile da su najmanje dvije osobe ubijene u, kako su opisali, najtežim ruskim zračnim napadima na ukrajinsku prijestolnicu u nekoliko mjeseci.

Snimci koje je guverner Pskova objavio na Telegramu pokazuju veliki požar uz zvuke sirena i eksploziju. Drugi video koji je objavljen na internetu prikazuje protuzračne sisteme u akciji oko grada, koji je samo 32 kilometra istočno od granice Rusije sa Estonijom koja je članica NATO-a.

Moskva je tvrdila da je osujetila sve napade na Rusiju. Rusija obično opisuje sve ukrajinske udare dronovima kao neuspješne, bez obzira na štetu na zemlji.

Nije bilo komentara iz Kijeva, koji uglavnom odbija komentare o konkretnim udarima na teritoriju unutar Rusije, ali kaže da ima pravo da pogađa vojne ciljeve u samoodbrani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,