Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci tvrde da je ranjen vrhovni zapovjednik ruske vojske: ‘Odmah je vraćen u Rusiju’

Preuzmite sliku

Vrhovni zapovjednik ruske vojske, Valerij Gerasimov, navodno je ranjen u Ukrajini. Vijest je prenio njemački Bild, koji navodi da je Gerasimov iz ratne zone otišao s ranama od gelera.

O ranjavaju vrhovnog ruskog zapovjednika, navodi Bild, izvijestilo je više ukrajinskih medija, ali i bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Arsen Avakov.

Gerasimova je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno poslao u Ukrajinu da preuzme zapovijedanje lokalnim snagama od nedavno postavljenog zapovjednika operacije u Ukrajini, generala armije Aleksandra Dvornikova, kako bi osigurao pobjedu ruskih snaga.

Dvornikov zakazao

To su mnogi mediji i promatrači protumačili kao znak kako ne samo da je Dvornikov gurnut na marginu, nego da je ponovno propao plan Kremlja da se uspostavi jasan i direktan zapovjedni lanac nad svim jedinicama i snagama u Ukrajini.

Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba ruske vojske, kako navodi Bild, ranjen je u nedjelju u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkov, koja se nalazi u središtu intenzivnih borbi od početka ruske invazije.

 • Putin je poslao Gerasimova u regiju kako bi preuzeo ličnu kontrolu nad nastojanjima Moskve da zauzme teritorij u istočnoj Ukrajini, nakon što je ruska vojska odustala od svojih planova da zauzme Kijev krajem marta i koncentrisala se na regiju Donbasa.

  Neslužbeni ruski izvor, navodi Bild, saopštio je da je Gerasimov zadobio ‘ranu od gelera u gornjoj trećini desne noge, no bez prijeloma kosti. Izvor je kazao kako “nema opasnosti po život”. Radi se o, kako pak navodi Kyiv Post, objavi ruskog politologa Valerija Soloveja na društvenim mrežama, koji je navodno napisao da je “Gerasimov zadobio ranu od gelera u gornjoj trećini desne potkoljenice bez prijeloma kosti. Fragment je uklonjen, nema opasnosti po (njegov) život”.

  No, njegova je ozljeda bila dovoljno teška da je odmah napustio prvu crtu bojišnice i odletio u Rusiju na daljnje liječenje, što predstavlja, kako navodi Bild, još jednu sramotu Putinovih snaga.

  Inače, Kyiv Post također je saopštio da je Gerasimov navodno ranjen u ukrajinskom napadu. Kako navode, službeni ukrajinski izvori u nedjelju su izjavili da je u razornim topničkim udarima na rusko vojno sjedište možda ranjen Valerij Gerasimov, a da su ranjeni ili ubijeni deseci vojnika i vojnih dužnosnika, od kojih su mnogi viši članovi časničkog zbora.

  U saopćenju Glavnog štaba ukrajinske vojske navodi se da su u dva iznenadna bombardiranja pogođeni ruski vojni zapovjedni centri u Izjumu u regiji Harkov tokom noći 30. aprila na 1. maj. Glavni cilj bio je štab vojske, a drugi štab zračno-desantne pješačke jedinice, stoji u saopćenju, kako prenosi Kyiv Post, koji ističe da su ukrajinski mediji ubrzo saopštili o ranjavanju Gerasimova, ali da službeni izvori ukrajinskih snaga te tvrdnje nisu navodili.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje