Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina preuzela skoro 18 kvadratnih kilometara okupirane teritorije na istoku i jugu zemlje

Preuzmite sliku

Ukrajinske snage povratile su skoro 18 kvadratnih kilometara teritorije na istoku i jugu prošle sedmice u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, saopćila je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar.

Tim napredovanjem je ukupna teritorija koja je do sada osvojena tokom kontraofanzive porasla na više od 210 kvadratnih kilometara, navodi ona na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajina je pokrenula svoju kontraofanzivu u junu, s ciljem da ponovo zauzme okupiranu teritoriju i preuzme inicijativu tokom ruske invazije punog obima, koja je sada u 17-om mjesecu.

Maliar je navela da su ukrajinski vojnici prošle sedmice ponovo zauzeli sedam kvadratnih kilometara u pravcu Bahmuta na istoku, gradića koga su ruske snage zauzele u maju nakon najkrvavije borbe u ratu. Time je ukupna osvojena površina na tom području porasla na 31 kvadratni kilometar.

Na jugu, gdje ukrajinske snage pokušavaju da napreduju prema gradovima Berdjansk i Melitopolj, prošle sedmice su ponovo zauzele skoro 11 kvadratnih kilometara, čime ukupna teritorija koja je tamo ponovo zauzeta iznosi skoro 180 kvadratnih kilometara, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,