Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ubijena dvojica ukrajinskih vojnika, EU dogovorila sankcije Rusiji

Preuzmite sliku

Ukrajinska vojska objavila je da su u subotu granate proruskih separatista ubile dvojicu ukrajinskih vojnika, a četvorica su ranjena na području istočne Ukrajine gdje je nasilje ove nedjelje izazvalo strah od početka ruske vojne akcije.

“Svako narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije biće skupo plaćeno”, rekao je nkemački kancelar Olaf Sholz na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu dok je ministarka spoljnih poslova Njemačke Annalena Baerbock najavila da je paket sankcija Rusiji “spreman već nedjeljama”.

Dva ukrajinska vojnika poginula su u subotu, 19. februara, u novom izbijanju nasilja na liniji fronta sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

To su prvi smrtni slučajevi među ukrajinskim vojnicima za više od mjesec dana. Četiri vojnika povrijeđena su u sukobima i hospitalizovana.

Ukrajinska vojska na svojoj Facebook stranici objavila je da je od početka dana evidentirala 70 kršenja primirja koja su počinili separatisti, u poređenju sa 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Prema istom izvoru separatisti su otvorili vatru na više od 30 naselja duž linije fronta koristeći tešku artiljeriju, što je zabranjeno sporazumima čiji je cilj da spriječe dugotrajni sukob.

Grupa poslanika i stranih medija koji su posjetili područje sukoba našla se na udaru vatre zbog čega su evakuisani i odvedeni u sklonište, rekao je portparol stranke predsednika Volodimira Zelenskog.

Separatisti su na društvenoj mreži Telegram optužili Ukrajinu za granatiranje područja pod njihovom kontrolom i rekli da moraju da odgovore.

Granatiranje preko linije koja dijeli vladine snage i separatiste naglo je pojačano ove nedjelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom. Vlada odbacuje bilo kakve insinuacije Rusije da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

Zapadne zemlje i NATO pozvali su u subotu ponovo Rusiju na pregovore, a Moskva je objavila početak velikih vojnih vježbi s nuklearnim naoružanjem.

Zapadni lideri okupili su se na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu. Evropi ponovno prijeti rat, taj rizik je sve samo ne izbjegnut, ocijenio je njemački kancelar Olaf Sholz i ponovo pozvao Rusiju na deeskalaciju sukoba. “Svako narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije biće skupo plaćeno”, rekao je.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock izjavila je u subotu da je paket sankcija Rusiji “spreman već nedeljama”. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,