Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Rimu umro američki kardinal umiješan u skandal sa seksualnim zlostavljanjem

Preuzmite sliku

Kardinal Bernard Law, koji je prisiljen da podnese ostavku na mjesto bostonskog nadbiskupa 2002. godine zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem, umro je u Rimu u 86-toj godini.

Kardinal Law je optužen za premještanje svećenika pedofila iz jedne u drugu župu umjesto da se oni suoče s optužbama, podsjeća BBC.

Nakon napuštanja Bostona, on se zaposlio u Vatikanu, gdje je radio do 2011. godine.

Bostonska biskupija je u januaru 2002. godine potresena navodima o seksualnom zlostavljanju koje su tokom više decenija počinili deseci svećenika.

Ova biskupija je izbjegla bankrot tako što je pristala da proda zemlju i objekte za više od 100 miliona dolara kako bi finansirala sudske nagodbe s više od 500 žrtava zlostavljanja.

Ovaj skandal je potakao Vatikan da pripremi novu strategiju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece u rimokatoličkoj crkvi.

Kardinal Law je imenovan za bostonskog nadbiskupa 1984. godine, ali je odstupio s te funkcije 2002. godine nakon niza izvještaja “Spotlight-a”, istraživačkog tima novina Boston Globe.

U ovim izvještajima, objavljenim u Boston Globe-u, navodi se da su deseci svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu preseljavani godinama iz jedne u drugu župu tokom mandata kardinala Lawa, bez da su o tome obaviješteni župljani ili policija.

Ovi izvještaji doveli su ne samo do ostavke kardinala Lawa, već i do razotkrivanja drugih slučajeva zlostavljanja u 102 grada u SAD-u i 105 biskupija širom svijeta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje