Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Italiji umrle četiri osobe nakon razvijanja ugrušaka od vakcine AstraZenece

Preuzmite sliku

Četiri osobe umrle su u Italiji od rijetkih krvnih ugrušaka nakon što su primile vakcinu AstraZenece protiv COVID-19, navodi se u izvještaju nacionalne farmaceutske agencije AIFA u četvrtak.

U izvještaju AIFA-e navodi se da su različite nuspojave uočene nakon što je od 0,5 posto od 9,07 miliona doza dato između 27. decembra i 26. marta, uz sve tri do sada korištene vakcine, proizvođača Pfizer, AstraZeneca i Moderna, za koje se navodi da su izazvale neželjene reakcije.

Teške nuspojave zabilježene su u 0,04 posto slučajeva, javlja Reuters. Nakon upotrebe sve tri vakcine zabilježene su blage nuspojave, navodi se u izvještaju AIFA-e, dodajući najčešće simptome slične gripi, bol na mjestu injekcije i umor.

Kao i mnoge evropske zemlje, Italija je nakratko zaustavila cijepljenje AstraZenecom prošlog mjeseca kada su se pojavile zabrinutosti od nastajanja krvnih ugrušaka. Otada ih je nastavio za one starije od 60 godina i više nakon što su regulatori EU rekli da su koristi veće od rizika.

AIFA je rekla da je u Italiji bilo 11 slučajeva ljudi koji su razvili jednu od dvije vrste krvnih ugrušaka nakon vakcine AstraZenece – tromboza cerebralnih venskih sinusa (CVST) i tromboza koja uključuje više krvnih žila.

Četiri od 11 osoba je umrlo. AstraZeneca je saopćila da “radi na razumijevanju pojedinačnih slučajeva i “mogućih mehanizama koji bi mogli objasniti ove izuzetno rijetke pojave”. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,